Комплексний аналіз вмісту загального білка в зерні м’якої пшениці, яка містить ген GPC-B1 від Triticum turgidum SSP. dicoccoides

С. Ю. Похилько, С. В. Швартау, В. В. Починок, Л. М. Михальська, О. М. Дуган, Б. В. Моргун

Анотація


Мета. Метою дослідження було достовірне визначення вмісту загального білка в зерні покоління F5, носіях гена Gpc-B1 від Triticum turgidum ssp. dicoccoides двома методами, що в свою чергу б підтвердило успішну експресію даного гена в генетичному оточенні української м’якої озимої пшениці. Методи. Визначення вмісту білка проводили методом К’єльдаля та методом інфрачервоної спектрометрії (NIR). Результати. Проаналізовано 44 гібридні лінії, гомозиготні за геном Gpc-B1 від T. turgidum ssp. dicoccoides. Встановлено, що для обох методик «в середньому» вміст білка у зерні гібридних ліній спостерігається на 14 % вище у порівнянні з вихід ним сортом Куяльник. Особливу увагу привертають лінії № 10, № 12 і № 35, у яких вміст білка перевищує 15 % за методом К’єльдаля. Висновки. Вперше отримані результати свідчать, що перенесений ген Gpc-B1 з дикої полби в нове генетичне оточення українського високопродуктивного районованого сорту пшениці Куяльник функціонує, позитивно впливаючи на накопичення запасного білка в зернівках.

Ключові слова: біофортифікація, вміст білка, Triticum aestivum, ген Gpc-B1, методи К’єльдаля та NIR.

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.