Вплив натрію хлориду на морфо-фізіологічні характеристики рослин пшениці та кукурудзи

  • М. А. Ханішова Інститут молекулярної біології та біотехнологій, Азербайджан, AZ1073, Баку, вул. Іззата Набієва, 11
  • К. Р. Тагієва Інститут молекулярної біології та біотехнологій, Азербайджан, AZ1073, Баку, вул. Іззата Набієва, 11
  • І. В. Азізов Інститут молекулярної біології та біотехнологій, Азербайджан, AZ1073, Баку, вул. Іззата Набієва, 11 https://orcid.org/0000-0002-5910-3923
Ключові слова: пшениця, кукурудза, сіль, хлорофіл, хлоропласт, фотосистема 2, толерантність

Анотація

Мета. Вивчено вплив хлориду натрію на фізіолого-біохімічні показники генотипів пшениці та кукурудзи, виявлено стійкі до засолення сорти. Рослини пшениці та кукурудзи вирощували в горщиках у ґрунті з додаванням 0,5 % розчину натрію хлориду. Для створення нових солестійких сортів пшениці та кукурудзи проведено порівняльний аналіз морфо-фізіологічних показників рослин. Методи. Морфо-фізіологічні параметри, такі як ріст, вміст хлорофілу та каротиноїдів, фотохімічна активність хлоропластів та активність ФСІІ, були вивчені на рослинах пшениці та кукурудзи. Результати. Вплив солі на кількість хлорофілу а, хлорофілу b і каротиноїдів, які є основними фізіологічними показниками, проявляється в обох рослинах по-різному. При вивченні солестійкості рослин виявлено відмінності у відносних кількостях хлорофілу (а+b), каротиноїдів, а також фотохімічної активності хлоропластів і ефективності ФС 2. Висновки. Серед сортів за всіма морфо-фізіологічними показниками найбільш толерантними до дії солі виявилися сорт м’якої пшениці Мірбашир-128 та гібрид кукурудзи Біла х Гурур.

Посилання

Khan Syeed S., Masood A., Nazar R., Iqbal N. Application of salicylic acid increases contents of nutrients and antioxidative metabolism in mungbean and alleviates adverse effects of salinity stress. Int. J. Plant Biology. 2010. Vol. 1(1). P. 1–8. doi: 10.4081/pb.2010.e1

Azizov Q. Z. Classification of saline soils of Azerbaijan according to degree and types of salinity. Baku, 2002. 29 p.

Garratt L. C., Janagoundar B. S., Lowe K. C., Anthony P., Power J. B., Davey M. R. Salinity tolerance and antioxidant status in cotton cultures. Free Radicle Biol. and Medicine. 2002. Vol. 33. P. 502–511. doi: 10.1016/S0891-5849(02)00838-9

Munns R., James R. A., Läuchli A. Approaches to increasing the salt tolerance of wheat and other cereals. J. Exp. Bot. 2006. Vol. 57. P. 1025–1043. doi: 10.1093/jxb/erj100

Huseynova I. M., Suleymanov S. Yu., Azizov I. V., Rustamova S. M., Magerramova E. G., Aliev J. A. Effects of high concentrations of sodium chloride on photosynthetic membranes of wheat genotypes. Scientific works of the Institute of Botany of ANAS. 2008. Vol. XXYIII. P. 230–238.

Wintermans J. E. G., De Mots A. Spectrophotometric characteristics of chlorophyll a and b and their phaeophytins in ethanol. BBA. 1965. Vol. 109. P. 448–453. doi: 10.1016/0926-6585(65)90170-6

Lu C. M., Qin N. W., Wang B. S., Kuang T. Y. Does salt stress lead to increased susceptibility of photosystem II, to photoinhibition and changes in photosynthetic pigment composition in halophyte Suaeda Salsa grown out doors. Plant Sci. 2002. P. 1063–1068. doi: 10.1016/S0168-9452(02)00281-9

Wang Wen-Yuan, Yan Xiao-Feng, Jiang Ying, Qu Bo, Xu Yu-Feng Effects of salt stress on water content and photosynthetic characteristics in Iris lactera var. Chinessis seedlings. Middle – East Journal of scientific research. 2012. 1. P. 70–74.