Особливості білкового комплексу насіння горох (Pisum sativum L.)

  • О. О. Молодченкова Селекційно-генетичний інститут – Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення, Україна, 65036, м. Одеса, Овідіопольська дорога, 3 https://orcid.org/0000-0003-2511-0866
  • Т. В. Картузова Селекційно-генетичний інститут – Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення, Україна, 65036, м. Одеса, Овідіопольська дорога, 3 https://orcid.org/0000-0003-4122-7298
  • Г. Д. Лаврова Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Україна, 65000, м. Одеса, вул. Дворянська, 2 https://orcid.org/0000-0002-3086-6572
  • С. В. Коблай Селекційно-генетичний інститут – Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення, Україна, 65036, м. Одеса, Овідіопольська дорога, 3 https://orcid.org/0000-0002-4509-2717
  • Л. Т. Міщенко Київський національний університет імені Тараса Шевченка, ННЦ «Інститут біології та медицини», Україна, 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 64/13 https://orcid.org/0000-0003-0697-6971
  • Ю. А. Левицький Селекційно-генетичний інститут – Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення, Україна, 65036, м. Одеса, Овідіопольська дорога, 3 https://orcid.org/0000-0003-1203-8498
  • Л. Я. Безкровна Селекційно-генетичний інститут – Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення, Україна, 65036, м. Одеса, Овідіопольська дорога, 3 https://orcid.org/0000-0003-2227-1541
Ключові слова: горох, морфотип, якість насіння, білок, віцилін, легумін

Анотація

Мета. Дослідити особливості білкового комплексу насіння гороху (Pisum sativum L.) сортів української та закордонної селекції різних за морфотипом для використання при доборі сортів продовольчого напряму. Методи. Стандартні та розроблені в лабораторії методики біохімічного аналізу рослин (метод K’єльдаля, спектрофотометричні методи, електрофорез). Статистичний аналіз результатів досліджень проводили за допомогою програми Libre Office Calc (GNU Lesser General Public Licensev3), програми аналізу зображень «Imagel». Результати. Дослідження вмісту білка, 11S та 7S глобулінів, їх співвідношення в насінні гороху сортів української та закордонної селекції показало наявність достовірних генотипних відмінностей за вивченими показниками в залежності від їх морфотипу. За допомогою електрофоретичного, денситометричного аналізів виявлені сортові відмінності за інтенсивністю смуг, наявністю-відсутністю деяких компонентів у електрофоретичних спектрах 11S та 7S глобулінів, які впливають на харчову цінність насіння гороху. Висновки. Отримані результати за біохімічним складом насіння дозволять розробити методи добору сортів гороху продовольчого напряму.

Посилання

Semba R. D., Ramsing R. , Rahman N. , Kraemer K. , Bloem M. W. Legumes as a sustainable source of protein in human diets. Global Food Security. 2021. Vol. 28. P. 100520. doi: 10.1016/j.gfs.2021.100520.

Dahl W. J., Foster L. M., Tyler R. T. Review of the health benefits of peas (Pisum sativum L.). Br. J. Nutr. 2012. Vol. 108 (l). P. 3–10. doi: 10.1017/S0007114512000852.

Carbonaro M., Nucara A. Legume proteins and peptides as compounds in nutraceuticals: a structural basis for dietary health effects. Nutrients. 2022. Vol. 14 (1188). P. 1–11. doi: 10.3390/nu14061188.

Tzitzikas E. N., Vincken J. P., de Groot J., Gruppen H., Visser R. G. Genetic variation in pea seed globulin composition. J. Agric. Food Chem. 2006. Vol. 54 (2). P. 425–433. doi: 10.1021/jf0519008.

Rubio L. A., Pérez A., Ruiz R., Guzmán M. A., Aranda‐Olmedo I., Clemente A. Characterization of pea (Pisum sativum) seed protein fractions. J. Sci. Food Agric. 2014. Vol. 94 (2). P. 280–287. doi: 10.1002/jsfa. 6250.

Koblay S. V. Adaptive capacity of different varieties of pea morfotype in conditions of the south of Ukraine. Breeding and seed production. 2016. Vol. 110. P. 82–90. [in Ukrainian]

Kjeldahl J. Neue Methode zur Bestimmung des Stickstoffs in organischen Körpern. Zeitschrift für analytische Chemie. 1983. Vol. 22 (1). P. 366–383. doi: 10.1007/BF01338151.

Adamovska V. G., Molodchenkova O. O., Kartuzova T. V., Sichkar V. I., Lavrova G. D. The method of selection of soybean genotypes of the food direction: Patent for utility model 107671 Ukraine; published on 24.06.2016. [in Ukrainian]

Adamovska V. G., Molodchenkova O. O., Sichkar V. I., Kartuzova T. V., Levitsky Yu. A., Bezkrovna L. Ya. Biochemical characteristics of genotypes of leguminous crops of the South of Ukraine in connection with seed quality breeding. Bulletin of Plant Breeding&Genetics Institute-National Center of Seed and Cultivar Investigation. 2015. Vol. 26 (66). P. 107–124. [in Ukrainian]

Taghvaei M., Sadeghi R., Smith R. Seed to seed variation of proteins of the yellow pea (Pisum sativum L.). PLoS ONE. 2022. Vol. 17 (8). e0271887. doi: 10.1371/journal.pone.0271887.

Sanchez Monge R., Lopez Torrejón G., Pascual C. Y., Varela J., Martin Esteban M., Salcedo G. Vicilin and convicilin are potential major allergens from pea. Clinical & Experimental Allergy. 2004. Vol. 34 (11). P. 1747–1753. doi: 10.1111/j.1365-2222.2004.02085.x.